Blog Sakinleri

17 Aralık 2012 Pazartesi

***Makara/Chimney Cake***


 Makarayı duymayan kaldı mı?Kuzey Güney dizisinden de aşina olduğumuz ilginç yiyeceği bir biz bilmiyormuşuz :)Yurt dışında özellikle de Macaristan da oldukça meşhur olan bu "düğün keki" ülkemize güzelce reklamı yapıldıktan sonra jet hızıyla yayıldı.Ülkelere göre kullanılan isimleri;

• Transilvanya (Kürtös Kalacs)
• Avusturya (Prügelkrapfen),
• Çek Cumhuriyeti (Trdelnik),
• Almanya (Baumkuchen),
• Litvanya (Sakotis veya Raguolis),
• Lüksemburg (Baamkuch adı altında düğün gibi özel günlerde servis edilir),
• Polonya (Sekacz),
• Slovakya (Skalicky Trdelnik),
• İsveç (Spettekaka),
• Ukrayna (Kurtosh Kalach),
• İngiltere (Chimney Cake),
• ABD (Chimney Cake)

İsmini bu kadar duyduğumuzdan olsa gerek;cismini çok merak ediyoruz ki bir makarayı alabilmek için Antares'te isim yazdırıp sıra bekliyorsunuz.Nasıl meraklı bir milletiz biz :)Tadını da bildiğimiz yok sırf meraktan dakikalarca makara bekledik iyi mi.

 1 saatin sonunda alabildik elimize,1 dakika içinde merakla tükettik :)Mayalanmış hamurdan yapılan bir çeşit gevrek .İzmirli değilim ama gevrek gevrek bir şey olduğundan ancak bu şekilde tarif edebiliyorum..Dışı kıtır içi yumuş :)

 Baktınız stand kalabalık hemen uzaklaşın ,tenha vakitlerde gidip efendi gibi sıra beklemeden alın yiyin :)Şu an için bir adet tuzlu çeşitleri var; zeytinli ki bende onu tercih ettim.Diğer çeşitleri tatlı ve seçtiğiniz çeşite göre üzerine tarçın,hindistan cevizi vs. bulanıyor.
Img_2115_large
Kaynak

 Orjinal boyutuna göre bizimkiler malzemeden kıstıklarından minikleşmiş.Ha bir de kıvrım kıvrım açılmıyordu bizimki.

 Bu işte çok para var bayilik düşünenler ilgilensin.Bir halk ekmek kadar olmayan makara için 5 lira ödüyorsunuz.

 Üstelik bazı soslar(çikolata,tuzluların içine krem peynir ki sürüp sürmediklerini anlamak çok zor,adeta dokunduruyorlar)için de ek 1 lira daha verip 6 liraya Macar düğün kekini mideye indiriyorsunuz.Bir çırpıda ;"Nasıl bir şeymiş bu, mm bakayım bir daha mm, az daha yiyeyim" derken fotoğraf çekmek aklımın ucundan geçmediği için resmini göremiyorsunuz :)Bir daha ki sefere artık.

 Özellikle denenesi,lezzetten damak çatlatan bir şey mi?Hayır.Şahsen simit,peynir,zeytin üçlüsünü tercih ederim.Ha bir de açmışlar Kuzey Güney'i :)Gören geliyor, gören geliyor.Hayır arkadaş Kuzey mi çıkacak sanıyorlar nedir eşini çekiştiren,çocuğunu sürükleyen kadınlar makara standında :)

 Henüz tatlı çeşitlerini denemediğimden yorum yapamıyorum ama abartıldığı kadar olağan üstü değil.Evde de yapılabilen bir şeymiş.Güzel bir tarif bulur,uygularsam sizlerle de paylaşacağım.
Blogvin üzerinden beni takip etmek için tıktık


11 yorum:

  1. Tatlısını çok merak ediyorum bende, bu arada Beşevlerde de var makara ve hiç sıra yok :)

    YanıtlaSil
  2. Gördüm canım,broşürde vardı.Aslında sabah ve öğlen tenha ama akşam realden çıkanlar mı geliyor devamlı nedir sıra bekledik o kadar :)Ben de tatlı çeşitlerinden birini denemeyi düşünüyorum.Renkli şekerli yazmışlar ya hani o bildiğin 1 liraya satılan renkli pasta süsleri var ya onunla hazırlanıyor :)Aklında olsun ...

    YanıtlaSil
  3. Çok büyük beklentilerim var makaraya karşı umarım hayal kırıklığına uğramam, dizide insanın canı istiyodu :D

    YanıtlaSil
  4. Baumkuchen'e bayiliyorum desem yeridir. Fakat anlattigin gibiyse eger türkiyede tam orjinalini yapmiyolar demektir. Imkani olupta yurtdisina cikanlar varsa onlara muhakkak yurtdisinda yemelerini tavsiye ediyorum. Malzemeden calip kücük boyutta yapip millete 5 tl'ye gagalamakta tek bizim milletimizde vardir sanirim :)Tabelada cogu cesidinide göremedim..

    pinkberryscloset.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım güzel yprumun için teşekkür ederim.Boyutu eklediğim görseldeki kadar.Vıdeolarda gördüm de sizinkiler çok daha güzel,daha büyük.Az önceki yorumda da söylediğim gibi renkli pasta süslerine bulayıp renkli şekerli diye satıyorlar.Bir de listedeki çeşitleri var ama zamanla artacakmış.Benim aldığım tuzlu olduğundan pek önemsemediler mi ne oldu kat yerleri çok zor ayrılıyordu hatta koparabilmek için elimi içine soktum diyebilirim.Diğer şekerliler nasıl denemedim ama daha düzeni oturtamamışlar.Elemanları yetersiz,çeşit size göre çok daha az.Umarım zamanla işlerini oturturabilirler.Zira bir makarayı maliyeti düşünürsek,5-6 liraya satıyorlar deli gibi para var.Bayilik almayı düşünenler pişman olmaz.

      Sil
    2. Dedigin gibi bizimkilerin o isi daha gelistirmesi, düzeltmesi lazim. Öyle gözüküyorki buda zaman alir.. Burdakiler yumusacik valla yemeye doyamiyosun. Malzemeden kismazlarsa belki fiyati yükselir, o yüzdende belki cok satilmaz diyede öyle yapiyo olabilirler.

      Sil
  5. Çok merak ettim şu makarayı beklemeyi göze alıp ilk fırsatta reale uğrayacağım :)

    YanıtlaSil
  6. Selam,

    Yaaawww bende nasıl merak ediyordum.İzmit NCTY de var bir stand, dediğin gibi bir sıra bir sıra. bide bilmediğim bişi hemen atlamayayım dedim almadım. Önünden geçip durdum. Hamuru eviriyorlar çeviriyorlar çubuğa doluyorlar. tarçın şeker filan serpiyorlar kızartıp veriyorlar. Yalnız ne kadar geçip nasıl bakmışsam yapım aşamasının tümünü görmüşüm sanırım :) Denemek lazım. İçimizde kalmasın.
    O pis, ağır yağ kokusu içinden çıkan kıvrık patatesi yiyenler varken, bu gayet afiyetle yenir diye düşünüyorum.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,

      Yedim yedim sonunda tat bi makara yedim :)
      Yurtdışında daha farklıdır eminim. Burdakiler ince fakat epey güzel. tarçınlı cevizli yedim, gayet hoş tadı. Tavsiye ederim. Denenmeliiiii

      Sevgilerimle...

      Sil
  7. Değişikmiş daha gittiğim AVMlerin hiçbirinde karşılaşmadık, karşılaşırsak -sırada yoksa- bi deneriz :) Afiyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  8. aa nekadar ilginc, kuzey güney severek izliyorum makarayida cok merak ediyorum:)

    YanıtlaSil