20 Kasım 2012 Salı
Zara Ürünlerinde Zehirli Kimyasal:Korkunç İddia
Greenpeace’in yayımladığı rapor, Zara, Levi’s, Mango gibi markaların ürünlerinde tehlikeli kimyasallar olduğunu ortaya koydu.
Greenpeace Uluslararası tarafından bugün yayımlanan rapor, dünyaca ünlü giyim markalarının ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdiğini ortaya koydu. Ürünleri test edilen markalar arasında Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, Blažek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, ve Vancl gibi sektörün önde gelenleri yer alıyor. Markaların ürünlerinde tespit edilen kimyasallar, doğaya karıştığı zaman kansere ve hormon bozukluğuna neden olabiliyor.
Greenpeace’in yaptığı incelemeler, 20 farklı giyim markasında tehlikeli kimyasallar bulunduğunu ortaya koydu. Bu markalar içinde ZARA, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar açığa çıkaran tek markaydı.
Greenpeace Uluslararası tarafından uzun süreli incelemeler sonucunda hazırlanan, “Zehirli Giysiler” raporu 141 parça giysi üzerinde yapılan testler sonucu oluşturuldu. Rapor, zararlı kimyasallar kullanan tekstil üretim tesisleri ile bu ürünleri satan firmalar arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.
ZARA acilen harekete geçmeli
Greenpeace Akdeniz’den Tarık Nejat Dinç, "Dünyaca ünlü giyim markaları, zehirli kimyasallar içeren giysileri bizlere satarak, tüm dünyada nehirlerin toksik maddelerle dolmasına neden oluyor. Nehirlerdeki toksik kirlenme hem bu giysilerin üretimi sürecinde hem de yıkanması sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye’de de, tekstil endüstrinin neden olduğu kirlenmeyi özellikle Ergene Nehri’nde çok acı bir şekilde görüyoruz.
Büyük giyim markaları, bu zararlı kimyasalları barındıran ürünleri satarak her birimizi birer moda kurbanına dönüştürüyor. ZARA markasının ürünlerinde hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallara rastlandı. Dünya’nın en büyük moda zinciri olarak Zara’ya düşen, acilen harekete geçerek, tüm tedarik zincirini ve ürünlerini zehirli kimyasallardan arındırmak ve bu konuda önder olmaktır ” dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde üretiliyorlar.
Test edilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde üretildi. Ürünler arasında kadın ve erkekler için hem yapay hem de doğal ipliklerden üretilmiş kumaş ve kot pantolon, tişört, elbise ve iç çamaşırları bulunuyor. Bu ürünlerde tespit edilen zararlı kimyasallar ya ürünlerde malzemeye katılıyor, ya da imalat aşamasında kullanılıyor.
Rapordaki en önemli bulgulardan biri, test edilen tüm markaların her birinin birden fazla ürününde NPE’lere, yani parçalanınca hormon bozukluğuna neden olan maddelere rastlanmasıydı. Ayrıca incelenen dört üründe yüksek oranda toksik içeren ‘ftalat’ maddesi bulundu. Zara’nın iki ürününde, bazı kumaş boyalarının kullanımından kaynaklanan ve kanserojen amin kalıntıları tespit edildi (2).
Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020'ye kadar tedarik zincirleri ve ürünlerinden zararlı kimyasalları arındırmalarını talep ediyor. Bugüne kadar H&M ve Marks&Spencer gibi markalar, Greenpeace’in kampanyası sonucu bu konuda taahhütte bulundu.
BENİM YORUMUM ŞUDUR Kİ;
Bu marka ürünlerin pazarlara kadar düştüğünü,tezgahlarda yok pahasını satıldığını düşünürsek bu kadar ucuza mal edilebilen ürünler içinde çok ta iyi şeyler olabileceğini hiç birimiz düşünmüyorduk herhalde.Tabi kanıtlanmış mı bilemem ama sürekli Zara ve bu markalardan o fiyatları verip alışveriş yapanlar için üzüldüm doğrusu.
Pazar tezgahında satılan ürün de aynı,mağazadaki de.Yok ben o karton poşetin havasını tatmak istiyorum diyenler varsa bilemem.Ürünleri,tasarımları güzel kabul ama o fiyata satılan ürünlerden biraz daha kalite beklerdik değil mi?Üstelik kanser yapıcı etkisi olduğunu bile bile gider pazardan,butikten alırım daha iyi.O da yapıyor o da yapıyor fark ne?Belki pazardaki ürünler daha masumdur.
Unutmadan;doğruluk payı var mı bilemem ama çoğunun burun kıvırdığı LCW ve Defacto ürünler üzerinde bilmem kaç tane test yapıyorMUŞ.Araştıran olursa bizi de bilgilendirsin.Unutmayalım milyonlarca pahalı,markalı kıyafetimiz olabilir,bunlara tonlarca para da harcayabiliriz ama sonucunda bir takım sağlık problemleri yaşarsak kıyafetlerde şifa bulmayacağız ya da o teşekkür namına marka gelip bizi tedavi ettirmeyecek.
Önce kozmetikler,şimdi kıyafetler,yediklerimiz zaten hormondan ibaret,Allah sonumuzu hayır etsin :)Tek dileğim sağlıklı sonlanacak,huzurlu bir hayat...
Kaynak:tık tık
Kaynak tık tık
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
bu markaların hepsinin hem de etiketli ürünleri pazarda ve kadıköyde dolu üstelik dörtte bir fiyatına.. üstelik fiyatları da o kadar arttırdıki özellikle zara hiç alasım gelmiyordu zaten..bundan sonra da hiç almam..
YanıtlaSilHaklısın.Resmen ahmak yerine konuluyormuşuz.Ha pazardan aldık ha mağazadan fark yokmuş.
Silçok faydalı bir post olmuş hemen dostlarımla paylaşacağım teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim bu güzel yorum için :)
Silzaten alMıyordum ıyı olmus almadıgım h&m daha kalıtelİ uzulmeyın kızz baska magzamı kalmadı bıze hıh pehhh....
YanıtlaSilDoğru tabi,sağlık her şeyden önemli.
Silbende bugün greenpeacein mailiyle blogda bu konuyu yazmaya karar verdim.
YanıtlaSilellerine sağlık bilinçlenmemiz ve bilinçlendirmemiz lazım
özellikle gözümüzden sakindiğimiz çocuk kıyafetlerinde olması...
Evet,kesinlikle bilinçlenmemiz lazım.Etrafımızdaki her şey kimyasaldan ibaret hale geldi.Çocuk kıyafetleri beni de üzdü.
SilBu gün facede de dolaşıyordu bu bilgi.Paylaştıkları markalardan biride c&a'ymış diğerleri sorun değildi zaten almıyordum ama en çok buna üzüldüm.
YanıtlaSilEvet malesef.Benim de sevdiğim bir çok marka bu listede :(
Silçok kullanılan ve çok satılan markalar bunlar, özellikle de Zara! marka saplantılı olanlara şimdi daha çok acıdım, gerçekten yazık
YanıtlaSilOnlar için durum daha üzücü olacaktır mutlaka.Tabi her şeye rağmen havamı atarım sağlığımdan olurum diyenler de olacaktır.Üzücü.
SilBenim aklıma gelen diğer markalar oldu, ünlü markalar bile böyleyse o zaman üç beş liraya aldıklarımız ne halde? İncelemedikleri ne olacak? :(
YanıtlaSilKim bilir neler çıkar onlardan da ama ben pazar ürünlerinin ya da yerel mağaza ürünlerinin maliyeti düşürmek için aşırı kimyasal kullanan bu markalardan daha masum olduğunu düşünüyorum.
SilçOK TEŞEKKÜR EDERİM İZNİNLE BENDE BU POSTU SAYFAMDA PAYLAŞACAĞIM...
YanıtlaSilRica ederim ,hepimiz görüp bilinçlenelim.Tabi ki ne demek ;)
SilZarayı duydum ama diğer markaları duyunca şok oldum :S ne kadar kötü bir durum çoğu zaman ağzı burdu kaymasın kaliteli olsun, uzun zaman giyeyim diye bir tshirtte bir sürü para veriyoruz sonuç : tehlikeli kanserojen maddeler içeren kumaşlar valla yazık
YanıtlaSilBenim sırt beyaz tshit sevdiğimden ve dediğin gibi orası burası kaymasın diye fazlaca para vermişliğim var bu markalardan birine.Ha tamam kumaşı diğerlerine göre daha kaliteli ama nihayetinde sağlık her şeyden önemli.Aldıkları parayı hak etmiyorlar.Mesele etiketse içeriği daha doğal ürünler alır takarız etiketi ;)
Silyuh diyorum ama yaa :( ıyı de dogada cozunme muhabbetı nedir anlamadım mesela kesıp DIY yaptıgımızda mı cıkıyo ortaya bu kımyasallar? oyle ya da boyle organık ve saf yun-pamuk-dogal boyadan yapılan urunler -ekolojık urunler- olarak ayrı yenı bı konsept geliştirilmeli o halde
YanıtlaSilCanım eğer öyleyse yandık ki ne yandık.Hangimiz bu markalardan birine ait kıyafetleri DIY projesi için kullanmadık ki.Ekolojik ürünleri,n yanı sıra en azından kimyasallardan arındırılmalı bir şekilde.O yüzden zarayı detoxla resmine tıklarsan biz de destek olabiliriz.
SilAyy hiç bişey giymeyeceğiz o zaman:(
YanıtlaSil